Bli familjehem, kontaktperson eller kontaktfamilj
Ibland behöver barn och unga ett komplement till sina föräldrar/vårdnadshavare. Det kan vara allt från några enstaka träffar med en kontaktperson till placering i ett familjehem.
Stödet kan vara en gång i veckan eller någon helg i månaden. Ibland kan barnet behöva flytta till en annan familj.
Gemensamt för barn och unga i behov av familjehem, kontaktfamilj eller kontaktperson är att de kan behöva en vuxen som ger dem extra tid och engagemang.
Familjehem, kontaktfamilj och kontaktperson är insatser som beviljas enligt socialtjänstlagen (SoL). Kontaktperson, ledsagare, avlösare och stödfamilj beviljas enligt lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).
Dalarnas familjehemsresurs (DFR) är Avesta, Borlänge, Falun, Gagnef, Hedemora, Ludvika, Orsa, Rättvik, Säter, Vansbro och Älvdalens gemensamma satsning för fler bra familjehem i länet.
DFR ansvarar för att rekrytera, utreda och utbilda familjehem. Du kan vända dig till DFR om du har frågor om uppdraget som familjehem. Vi tror på samverkan över kommungränserna för barnens bästa.
Om du är intresserad av att bli familjehem gör du en intresseanmälan via Familjehem Sverige. När din intresseanmälan är mottagen kommer DFR att kontakta dig för att prata vidare och eventuellt påbörja en utredning där dina förutsättningar för att ta emot ett barn i ditt hem utreds. DFR erbjuder även Socialstyrelsens grundutbildning för familjehem, ”Ett hem att växa i”.
Vi söker dig som vill hjälpa till
Vill du göra en insats för medmänniskor finns det flera uppdrag inom socialtjänsten att välja bland.
Var med och gör skillnad – din insats är värdefull!
Är du intresserad av att bli familjehem tar du kontakt med DFR via länken Familjehem Sverige. Länken hittar du i informationsrutan längre ned på sidan.
Är du intresserad av att bli kontaktperson eller kontaktfamilj tar du kontakt med Gagnef kommuns familjehemssekreterare via länken Intresseanmälan Frivilligt socialt arbete. Länken hittar du i informationsrutan längre ned på sidan.
Mer information om de olika uppdragen får du via rubrikerna nedan.
Du får ersättning för dina insatser.
Familjehem
Ett familjehem är en familj eller en person som tar emot barn och ungdomar i sitt hem för en kortare eller längre tid. Anledningarna till att ett barn behöver bo i familjehem kan vara olika. Målet är att barnet i möjligaste mån ska återförenas med sin familj /vårdnadshavare. Därför går det inte alltid att säga hur lång tid barnet ska stanna. Det kan vara allt från några månader till hela uppväxten.
Vem kan bli familjehem?
Som familjehem måste du kunna erbjuda barnet tid, kärlek, trygghet och ha kraft att stötta det. Du kan bo i hus eller lägenhet. Du kan vara ensamstående eller ett par, med eller utan barn. Alla är välkomna att höra av sig. Alla blivande familjehem utreds noggrant. Det inhämtas alltid utdrag från bland annat socialtjänstens register samt polisens misstanke- och belastningsregister.
Tänk efter före
Som familjehem har ni en viktig roll att fylla i barnets vardag. Det är viktigt att ni lever i en stabil situation där ni har engagemang, tid och ork att utveckla nya relationer. Diskutera i familjen så att alla är överens.
Det tredelade föräldraskapet
I rollen som familjehem samarbetar du med barnets biologiska föräldrar och socialtjänsten. Tillsammans är man ett tredelat team. En förutsättning för en lyckad familjehemsplacering är att du är positivt inställd till att samarbeta med barnets biologiska föräldrar. Samarbete sker även med andra berörda, till exempel förskola, skola och hälso- och sjukvårdspersonal.
Utbildning och stöd
Som familjehem erbjuds du handledning, stöd och kurser. Du får också möjlighet att träffa andra familjehem för att utbyta erfarenheter.
Uppdrag och ersättning
Att vara familjehem innebär att du har ett uppdrag från kommunens socialnämnd. Uppdraget klargörs i ett avtal mellan familjehemmet och socialnämnden. Avtalet reglerar vad uppdraget omfattar, ekonomisk ersättning, försäkringar, uppsägning, vilket stöd som ges med mera.
I uppdraget som familjehem får du ersättning i form av ett arvode. Arvodet är beskattningsbart och pensionsgrundande. Gagnefs kommun följer Sveriges Kommuner och Regioners rekommendationer vad gäller ersättning.
Vårdnadsöverflytt
Målet med en familjehemsplacering är att barnet ska kunna återvända till de biologiska föräldrarna/vårdnadshavarna. I vissa fall är det inte möjligt och då kan det bli aktuellt att ansöka om att flytta över vårdnaden till familjehemsföräldern. När ett barn varit placerad i samma familjehem i två år ska kommunen överväga om en ansökan ska göras om vårdnadsöverflyttning till familjehemmet.
Hur blir man familjehem?
Om du är intresserad av att bli familjehem kan du kontakta Dalarnas familjehemsresurs, (DFR), via länken i informationsrutan längre ned på sidan.
Jourhem
Ett jourhem är en familj eller en person som med kort varsel tar emot barn och ungdomar som behöver omedelbart skydd eller stöd för en kortare tid. Ett barn kan behöva bo i ett jourhem av olika skäl. Under tiden barnet bor i jourhem utreder kommunen barnets situation.
Som jourhem ska du se till att barnet får sina behov tillgodosedda under den tiden som det bor hos dig. Du har ansvar för den dagliga omsorgen. Kommunen har huvudansvaret för att barnet har det bra hos dig och får den hjälp det behöver.
Vem kan bli jourhem?
Som jourhem måste du kunna erbjuda barnet tid, kärlek, trygghet och ha kraft att stötta det. Du kan bo i hus eller i lägenhet. Du kan vara ensamstående eller ett par, med eller utan barn. Alla är välkomna att höra av sig.
Alla blivande jourhem utreds noggrant. Det inhämtas alltid utdrag från bland annat socialtjänstens register samt Polisens misstanke- och belastningsregister.
Jourhem får ersättning i form av ett arvode. Om du är intresserad av att bli jourhem kan du kontakta Dalarnas familjehemsresurs, (DFR), via länken i informationsrutan längre ned på sidan.
Kontaktfamilj
En kontaktfamilj tar emot ett barn, syskonpar eller en ungdom i sitt hem några dagar i månaden. Omfattningen kan se olika ut beroende på behov.
Att ett barn behöver en kontaktfamilj kan bero på att barnet behöver stimulans i en annan miljö, behöver träffa andra vuxna.
Kontaktfamiljen blir ett extra stöd och en viktig del i barnets nätverk. Uppdraget som kontaktfamilj kan komma att sträcka sig över flera års tid. Du behöver inte erbjuda ett eget sovrum till barnet, men barnet behöver få möjlighet att få en egen sovplats och ett utrymme där det kan förvara sina saker.
Uppgiften som kontaktfamilj bygger på samarbete med barnets vårdnadshavare och socialtjänsten.
Vem kan bli kontaktfamilj?
Som kontaktfamilj måste du kunna erbjuda barnet tid, kärlek, trygghet och ha kraft att stötta det. Du kan bo i hus eller i lägenhet. Du kan vara ensamstående eller ett par, med eller utan barn. Alla är välkomna att höra av sig.
Alla blivande kontaktfamiljer utreds noggrant. Det inhämtas alltid utdrag från bland annat socialtjänstens register samt Polisens misstanke- och belastningsregister.
Kontaktfamiljer får ersättning i form av ett arvode. Om du är intresserad av att bli kontaktfamilj gör du en intresseanmälan om frivilligt socialt arbete via länken i informationsrutan längre ned på sidan.
Kontaktperson
En kontaktperson ska vara en vardaglig kontakt, trygg förebild och god lyssnare för ett barn, en ungdom eller en vuxen. För att bli kontaktperson ska du vara över 18 år.
Som kontaktpersonen medverkar du till att barnet, ungdomen eller den vuxne får ett större socialt nätverk och en rikare fritid. Tillsammans träffas ni för att gå på bio, äta pizza, bowla, simma, rida, fika eller för att bara umgås och prata. Oftast sker träffarna ett par timmar varje eller varannan vecka. Omfattningen kan se olika ut beroende på behov.
Vem kan bli kontaktperson?
Som kontaktperson måste du kunna erbjuda tid, trygghet och ha kraft att stötta barnet, ungdomen eller den vuxne. Alla är välkomna att höra av sig.
Alla blivande kontaktpersoner utreds noggrant. Det inhämtas alltid utdrag från socialtjänstens register samt Polisens misstanke- och belastningsregister.
Kontaktpersoner får ersättning i form av ett arvode. Om du är intresserad av att bli kontaktperson gör du en intresseanmälan om frivilligt socialt arbete via länken i informationsrutan längre ned på sidan.
Stöd någon med funktionsnedsättning (kontaktperson, ledsagare, avlösare och stödfamilj)
Socialtjänsten har flera meningsfulla uppdrag för dig som kan avsätta tid varje vecka eller månad för att stödja en person med funktionsnedsättning och dennes familj. Du kan till exempel ta ett uppdrag som kontaktperson, ledsagare, avlösare eller stödfamilj. Dessa uppdrag har stöd i Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade – LSS.
Som uppdragstagare måste du kunna erbjuda tid, trygghet och ha kraft att stötta barnet, ungdomen eller den vuxne. Alla är välkomna att höra av sig.
Alla blivande uppdragstagare utreds noggrant. Det inhämtas alltid utdrag från bland annat socialtjänstens register samt Polisens misstanke- och belastningsregister.
Uppdragstagare får ersättning i form av ett arvode. Om du är intresserad av att bli kontaktperson gör du en intresseanmälan om frivilligt socialt arbete via länken i informationsrutan längre ned på sidan.
Kontakt
Socialförvaltningen
Reception
Telefon: 0241-152 15
E-post: ifo@gagnef.se
Fax 0241-152 18
Senast uppdaterad: 13 september, 2024