Lotta Geffenblad tilldelas Ottilia Adelborg-priset 2018 

 

Juryns motivering lyder:

”I Lotta Geffenblads bilder finns ett förunderligt ljus. Hon bjuder in oss till en magisk bildvärld med filmiska kvaliteter, där skönhet, mjukhet och sinnrika detaljer ryms med lika delar allvar och oro under ytan. Geffenblad är en egensinnig bilderboksskapare som påminner oss om livets komplexitet och om fantasins outgrundliga kraft.”

 

Många är vi som läser och förtjusas av de olika karaktärerna i böckerna om Aston, Prick och Fläck och Betty. Läs mer om Lotta Geffenblad.

 

Barn i årskurs 3 i Gagnefs kommuns skolor har fått rösta fram sin favorit bland tre nominerade barnboksillustratörer efter att under höst- och vårterminen fördjupat sig i ord och bild. Konkurrensen var hård, de övriga nominerade var Emma Adbåge och Joanna Hellgren.

 

Ottilia Adelborg-priset, med syftet att lyfta fram ett kvinnligt konstnärskap, tilldelas en barnboksillustratör som verkar i Ottilia Adelborgs anda. Priset, som består av 20 000 kr och ett diplom med Adelborgmotiv, utdelas av Gagnefs kommun vartannat år den 6 december - årsdagen av Ottilias födelse. En jury nominerar tre illustratörer varav en pristagare röstas fram av kommunens tredjeklassare. Priset instiftades av Gagnefs kommun år 2000.

 

Ur Prick och Fläck står på öronen, 2015.

 

Ur Betty mitt i natten, 2009


Senast uppdaterad: 2018-08-22
Sidansvarig: Eva Nordström
Kontakt

Enhetschef kultur och bibliotek
Eva Nordström
Telefon: 0241-151 48
E-post: eva.nordstrom@gagnef.se

Kultur- och biblioteksassistent
Linnea Gustafsson
Telefon: 0241-153 13
E-post: linnea.gustafsson@gagnef.se