Prövning, nivåtest och validering

Prövning och nivåtest är olika sätt att uppvisa och dokumentera kunskaper du har men saknar betyg eller intyg på.

På grundläggande nivå erbjuder vi endast nivåtest, vilket ger intyg men inte betyg. Prövning kan ske i gymnasiekurser i upp till två kurser per person och termin (vår /höst).

Prövning

En prövning innebär att dina kunskaper i ett ämne bedöms, utan undervisning av lärare. Du studerar helt på egen hand och får utföra ett eller flera prov på Hedens skola i Mockfjärd. När du utfört alla prov sätter en lärare ett betyg. En prövning kan ej sänka ett betyg du har sedan tidigare.

Anmälan till prövning

  • Du gör din anmälan till prövning i e-tjänsten för Ansökan till övrig vuxenutbildning.
  • Du får en bekräftelse genom e-post att du gjort en anmälan.
  • Handläggning av prövningsanmälningar sker i september för höstterminen och i februari för vårterminen.
  • Du får e-post med instruktioner och sista datum för inbetalning av avgift, 500 kr per ämne.
  • Skolan ger dig information om introduktion och hur prövningen går till.

Observera att genomförandet kräver närvaro i Mockfjärd vid ett till flera tillfällen per prövning, beroende på ämne.

Anmälningsblankett Prövning

Nivåtest

Ett nivåtest mäter dina nuvarande kunskaper i ämnet. Utifrån ditt resultat på testet blir det lättare att se på vilken nivå du kan börja dina studier inom vuxenutbildningen.

Anmälan till nivåtest

När du är osäker på vilken nivå du ska studera i ett ämne kan du antingen skicka in en ansökan i vår e-tjänst till den du tror är rätt och skriva att du saknar tidigare betyg eller intyg. Då blir du kontaktad av skolan med förslag om nivåtest. Det går även bra att kontakta skolan via mail infovux@gagnef.se och boka ett kostnadsfritt nivåtest i följande:

  • svenska / svenska som andraspråk / svenska för invandrare (SFI)
  • matematik
  • engelska

Validering

Validering används för att dokumentera kunskaper som ännu inte finns dokumenterade. En validering kan till exempel vara något för dig som flyttat till Sverige från ett annat land och inte fått med dig dina betyg eller intyg. Validering kan också användas för att visa på kunskaper du skaffat dig på annat sätt än genom studier, exempelvis genom arbete. I Gagnefs kommun erbjuds validering inom vård- och omsorgsämnen när du blivit antagen till Vårdbiträde eller Undersköterskeutbildningen.