Regler och riktlinjer som gäller i Gagnefs kommun för hur plats i skolbarnsomsorgen får nyttjas och hur taxa tillämpas.
Fritidshem erbjuds elever i förskoleklass, grundskola till och med vårterminen det år barnet fyller 13 år. Plats ska erbjudas så snart det framkommit att eleven har behov av fritids.
Innehållet är hämtat från dokumentet Riktlinjer för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem
Information och platsansökan
Ansökan, byte och uppsägning av fritidshem, inkomstredovisning samt aktuellt schema görs genom kommunens e-tjänst Fritidshem – e-tjänster
- Barnets närvarotider grundar sig på vårdnadshavares arbetstid eller studiernas omfattning samt restid. Om vårdnadshavarna bor tillsammans ska tiderna bygga på att den vårdnadshavare som börjar sitt arbete senast lämnar barnet, och den som slutar tidigast hämtar barnet.
- I samband med att barnet påbörjar sin placering ska vårdnadshavare lämna inkomstredovisning samt schema för barnets vistelsetid. Om inte inkomstredovisning lämnas debiteras högsta avgift/maxtaxa.
- Med avgiftsgrundande inkomst avses lön före skatt och andra skattepliktiga inkomster.
Erbjudande av plats i fritidshem
Till fritidshemmen finns ingen kötid. Plats ska erbjudas så snart det framkommit att eleven har behov av en plats.
Närvarotider
Ordinarie ramtider för fritidshemmen är vardagar mellan kl 06.30-18.30.
När ditt barn har börjat på fritids ska det registreras ett aktuellt schema på barnets närvarotider i vår lärplattform. Som vårdnadshavare är ni skyldiga att registrera aktuellt schema för så lång tid framåt som ni vet. När någon vårdnadshavare har semester eller annan ledighet ska även barnet ges möjlighet att vara ledig.
Avgifter och inkomstredovisning
Taxa för fritidshem, barn från 6 – 13 år, 2025:
Barn 1: 2 % av bruttoinkomsten – högst 1 189 kronor per månad
Barn 2: 1 % av bruttoinkomsten – högst 594 kronor per månad
Barn 3: 1 % av bruttoinkomsten – högst 594 kronor per månad
Barn 4: ingen avgift.
Barn 1 är det yngsta barnet.
Om hushållets sammanlagda inkomst är mer än 59 440 kr före skatt i månaden betalas den hösta avgiften.
Faktura och autogiro i Gagnefs kommun
Avgiftspliktiga personer/platsinnehavare
Avgiftstaxan är den samma för ensamstående som för gifta vårdnadshavare. Som gifta anses även sammanboende (sambo) oavsett biologiskt föräldraskap. Hushållets sammanlagda inkomst ligger till grund för beräkning av avgiften.
Delad faktura
I de fall ett barns föräldrar har gemensam vårdnad men bor på skilda håll och barnet växelvis bor hos föräldrarna och båda har behov av barnomsorg kan båda föräldrarna vara platsinnehavare. Faktura kan skickas till båda vårdnadshavarna (delad faktura). Den sammanlagda avgiften får dock inte överstiga maxavgiften för en plats. Ansökan via särskild blankett. Mail skickas till placering@gagnef.se. I de fall då vårdnadshavare delar faktura och en av dessa säger upp sin del av platsen, blir den som behåller platsen ensam platsinnehavare och betalar då för hela platsen utifrån inkomst.
Avgiften grundas på den sammanlagda inkomsten i respektive platsinnehavares hushåll. Den sammanlagda avgiften kan aldrig överstiga avgiften för en plats.
Avgiften debiteras 12 månader per år.
Vad räknas som inkomst?
Med avgiftsgrundande inkomst avses lön och andra skattepliktiga inkomster före skatt. Vid avgiftsberäkning för egen företagare, där det är svårt att uppge inkomst ska följande beräkning tillämpas: Inkomsten bedöms med utgångspunkt från den senaste självdeklarationen/föregående års taxering.
- Lön och andra skattepliktiga ersättningar i anslutning till anställning före skatt
- Arbetslöshetsersättning
- Föräldrapenning
- Ersättning från Försäkringskassan
- Familjehemsvårdnadshavares arvodesersättning
- Pension (ej barnpension)
- Livränta
- Omvårdnadsbidrag för barn från Försäkringskassan, arvodesdelen
- Arvoden
- Näringsbidrag
- Traktamente
- Avgångsvederlag
Som avgiftsgrundande inkomst räknas inte:
Underhållsbidrag/stöd
Barnbidrag
Studiemedel från CSN
Försörjningsstöd
Bostadsbidrag
Inkomstredovisning
Vårdnadshavare ska lämna inkomstredovisning i samband med att barnet börjar sin placering och därefter minst en gång per år samt vid förändringar. Ändringen påverkar nästkommande månadsavgift. Debiteras familjen högsta avgift/maxtaxa behövs ingen ny årlig inkomstredovisning lämnas.
Uppgifter som påverkar avgiften ska omgående anmälas till förvaltningen via kommunens e-tjänst
Den ändrade avgiften gäller fr.o.m. månadsskiftet närmast efter det att inkomst eller familjeförhållanden ändrats.
Barn- och utbildningsförvaltningen begär förnyad inkomstuppgift en gång per år. Om ny uppgift inte skickas in till den tidpunkt som begärts debiteras högsta avgift/maxtaxa.
Inkomstredovisning görs via kommunens e-tjänst. I undantagsfall kan detta göras på blankett. Om inkomstredovisning görs på blankett skickas den till:
Gagnefs kommun, handläggare placering
Handläggare placering barnomsorg
785 80 GAGNEF
Utebliven betalning
Om betalning uteblir skickas inkassokrav. Inkassoavgift och ränta tillkommer på avgiften. Är barnomsorgsavgift och inkassoavgift fortsatt obetald går ärendet vidare till Kronofogdemyndigheten. Om den som är betalningsskyldig trots inkassokravet ligger efter med betalningen i två månader kan avstängning från fortsatt placering ske. Innan ny placering sker ska skulden vara helt betald.
Skatteverket-kontrollfunktion
För att säkerställa att alla som har barn- och/eller skolbarnsomsorg behandlas lika och betalar enligt den taxa som gäller, använder vi i Gagnefs kommun avgiftskontroll/inkomstjämförelse. Det innebär att inkomstuppgifterna som är lämnade till barnomsorgen jämförs med hushållets taxerade inkomst hos skatteverket. Du ska varken betala för mycket eller för lite i förhållande till din inkomst.
Kontraktsplats
Fritidshemmet kan erbjudas som kontraktsplats. Kontraktsplats vänder sig till skolbarn som behöver fritidshem endast under skolans lovdagar. Den tecknas halvårsvis, februari – juli, augusti – januari. Avgift erläggs med en fast taxa halvårsvis.
Föräldraledig, studerande, arbetssökande, semester
Föräldraledig, arbetssökande
Barn till vårdnadshavare som blir arbetssökande eller föräldralediga har rätt att behålla sin plats månaden ut efter det att arbete/studier upphör eller vid det nya barnets födelse. Uppsägning av plats krävs innevarande månad.
Studerande
När du studerar med stöd av CSN, via Arbetsförmedlingen eller annan
utbildning med godkänd studieplan har barnet rätt till en förskoleplats. Studielån räknas inte som beskattningsbar inkomst och är inte avgiftsgrundande i beräkning av barnomsorgsavgift. Du har eget ansvar att registrera rätt inkomst till kommunens e-tjänst
Semester/ledighet
Under vårdnadshavares semester/ledighet är barnet ledigt.
Uppsägning
Uppsägning av plats i fritidshem
Uppsägningstiden för en placering är två månader från det att ansökan inkommit. Uppsägning förs via Fritidshem – e-tjänster. Om tiden mellan två olika placeringar är mindre än 90 dagar kommer avgift att tas ut även för den lediga perioden. Det gäller vid byte från en enhet till en annan, vid byte från en verksamhetsform till en annan eller när platsen sägs upp över sommaren.
Senast uppdaterad: 9 december, 2024