Regler och riktlinjer som gäller i Gagnefs kommun för hur plats i barnomsorg får nyttjas och hur taxa tillämpas.
Innehållet är hämtat från dokumentet Riktlinjer för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem
Förskola och pedagogisk omsorg
Förskola erbjuds barn från och med 1 års ålder till och med juli månad det år barnet fyller 6 år. Våra ramtider är vardagar 06.30 – 18.30
Allmän förskola
Allmän förskola är avgiftsfri och omfattar barn i åldrarna 3-5 år från och med 1 augusti det år barnet fyller tre år.
Verksamheten bedrivs 5 timmar per dag, 3 dagar i veckan.
Verksamheten i allmän förskola följer skolans läsårstider och lov så som höstlov, jullov, sportlov, påsklov och sommarlov. Det betyder att barnen då är lediga.
Ansökan från en ordinarie plats till en allmän förskoleplats krävs och uppsägningstiden är två månader. Övergång från allmän förskoleplats till ordinarie plats kan ske nästa kalendermånad. Placeringen gäller tills uppsägning/ändring av plats görs, dock längst till juni det år barnet fyller sex år. Vid önskemål om fritidshem därefter krävs ny ansökan.
Pedagogisk omsorg
Pedagogisk omsorg sker i hemmiljö med naturliga vardagsaktiviteter. Dagbarnvårdarna är anställda av kommunen för att ta emot barn i sitt hem. Pedagogisk omsorg styrs av skollagen, 25 kap och läroplanen för förskolan är vägledande.
Information och platsansökan
Ansökan, byte och uppsägning av förskoleplats, inkomstredovisning samt aktuellt schema görs genom Ansökan om plats i förskola och pedagogisk omsorg kan göras närsomhelst, men den aktiveras 4 månader innan önskat startdatum. Observera att i och med att du skickar in ansökan bekräftar du att du tagit del av våra riktlinjer.
- Vårdnadshavares arbetstid, studietid plus skälig res- eller gångtid samt tid för lämning och hämtning ska ligga till grund för barnens vistelsetider.
- I samband med att barnet påbörjar sin placering ska vårdnadshavare/sambo lämna inkomstredovisning samt schema för barnets vistelsetid. Om inte inkomstredovisning lämnas debiteras högsta avgift/maxtaxa.
- Med avgiftsgrundande inkomst avses månadslön före skatt och andra skattepliktiga inkomster.
Kö och platserbjudande
Gagnefs kommun garanterar plats i förskola eller pedagogisk omsorg förutsatt att ansökan om plats lämnats in senast fyra månader innan önskat datum för placering. Vi strävar efter att platserna tilldelas utifrån närhetsprincipen och vårdnadshavares önskemål, dock är det ingen garanti.
Erbjuden plats ska accepteras inom 10 dagar. Om du inte svarar eller tackar nej till ditt 1:a handsval tas barnet ur kö och kommunen har fullgjort sin skyldighet att erbjuda plats i enlighet med Skollagen 8 kap 3 §. Om du inte erhållit 1:a handsval och tackar ja till plats på annan förskola så kan du stå kvar i kö till 1:a handsvalet.
När du blivit erbjuden en plats kan startdatumet maximalt förskjutas en månad.
Omplacering
Önskar ni byte av förskola, pedagogisk omsorg skickas ny ansökan in. Ange omplacering i din ansökan.
Introduktion
Vi tillämpar föräldraaktiv introduktion vilket innebär att du som vårdnadshavare är aktivt med ditt barn i verksamheten. Introduktionstiden är individuell och kan skilja sig från tre dagar upp till några veckor. Avgiften debiteras från det datum barnet fått tillgång till platsen.
Närvarotider – schema
Grundar sig på vårdnadshavares arbetstid eller studiernas omfattning samt restid. Om vårdnadshavarna bor tillsammans ska tiderna bygga på att den vårdnadshavare som börjar sitt arbete senast lämnar barnet och den vårdnadshavare som slutar tidigast hämtar barnet. Barnets närvarotider registreras i kommunens lärplattform. När någon vårdnadshavare har semester eller annan ledighet ska även barnet ges möjlighet att vara ledig.
Avgift och inkomstredovisning
Taxa för förskola och pedagogisk omsorg, barn 1-5 år, 2024:
Barn 1: 3 % av bruttoinkomsten – högst 1 688 kronor per månad
Barn 2: 2 % av bruttoinkomsten – högst 1 125 kronor per månad
Barn 3: 1 % av bruttoinkomsten – högst 563 kronor per månad
Barn 4: ingen avgift.
Barn 1 är det yngsta barnet.
Inkomsttaket (hushållets bruttoinkomst per månad) är 56 250 kronor.
Faktura och autogiro i Gagnefs kommun
Avgiftspliktiga personer/platsinnehavare
Avgiftstaxan är densamma för ensamstående som för gifta vårdnadshavare. Som gifta anses även sammanboende (sambo) oavsett biologiskt föräldraskap. Hushållets sammanlagda inkomst ligger till grund för beräkning av avgiften.
Delad faktura
I de fall ett barns vårdnadshavare har gemensam vårdnad men bor på skilda håll och barnet bor växelvis och båda har behov av barnomsorg kan båda vara platsinnehavare. Faktura kan skickas till båda vårdnadshavarna (delad faktura). Den sammanlagda avgiften får dock inte överstiga maxavgiften för en plats. Ansökan via särskild blankett. E-post skickas till placering@gagnef.se. I de fall då vårdnadshavare delar faktura och en av dessa säger upp sin del av platsen, blir den som behåller platsen ensam platsinnehavare och betalar då för hela platsen utifrån inkomst.
Debitering
Avgift från första introduktionsdag och tas ut under årets 12 månader. Avgift debiteras även under uppsägningstid.
Vad räknas som inkomst?
Med avgiftsgrundande inkomst avses lön och andra skattepliktiga inkomster före skatt. Vid avgiftsberäkning för egen företagare, där det är svårt att uppge inkomst ska följande beräkning tillämpas: Inkomsten bedöms med utgångspunkt från den senaste självdeklarationen/föregående års taxering.
- Lön och andra skattepliktiga ersättningar i anslutning till anställning före skatt
- Arbetslöshetsersättning
- Föräldrapenning
- Ersättning från Försäkringskassan
- Familjehemsvårdnadshavares arvodesersättning
- Pension (ej barnpension)
- Livränta
- Omvårdnadsbidrag för barn från Försäkringskassan, arvodesdelen
- Arvoden.
- Näringsbidrag
- Traktamente
- Avgångsvederlag
Som avgiftsgrundande inkomst räknas inte:
Underhållsbidrag/stöd
Barnbidrag
Studiemedel från CSN
Försörjningsstöd
Bostadsbidrag
Inkomstredovisning
Vårdnadshavare ska lämna inkomstredovisning i samband med att barnet börjar sin placering och därefter minst en gång per år samt vid förändringar. Ändringen påverkar nästkommande månadsavgift. Debiteras familjen högsta avgift/maxtaxa behövs ingen ny årlig inkomstredovisning lämnas.
Uppgifter som påverkar avgiften ska omgående anmälas till förvaltningen via kommunens e-tjänst.
Den ändrade avgiften gäller fr.o.m. månadsskiftet närmast efter det att inkomst eller familjeförhållanden ändrats.
Barn- och utbildningsförvaltningen begär förnyad inkomstuppgift en gång per år. Om ny uppgift inte skickas in till den tidpunkt som begärts debiteras högsta avgift/maxtaxa.
Inkomstredovisning görs via kommunens e-tjänst. I undantagsfall kan detta göras på blankett. Om inkomstredovisning görs på blankett skickas den till:
Gagnefs kommun
Handläggare placering barnomsorg
785 80 GAGNEF
Utebliven betalning
Om betalning uteblir skickas inkassokrav. Inkassoavgift och ränta tillkommer på avgiften. Är barnomsorgsavgift och inkassoavgift fortsatt obetald går ärendet vidare till Kronofogdemyndigheten. Om den som är betalningsskyldig trots inkassokravet ligger efter med betalningen i två månader kan avstängning från fortsatt placering ske. Innan ny placering ska skulden vara helt betald.
Skatteverket-kontrollfunktion
För att säkerställa att alla som har barn- och/eller skolbarnsomsorg behandlas lika och betalar enligt den taxa som gäller, använder vi i Gagnefs kommun avgiftskontroll/inkomstjämförelse. Det innebär att inkomstuppgifterna som är lämnade till barnomsorgen jämförs med hushållets taxerade inkomst hos skatteverket. Du ska varken betala för mycket eller för lite i förhållande till din inkomst.
Föräldraledig, studerande, arbetssökande, semester, sjukskrivning
Föräldraledig
Vid föräldraledighet har syskon rätt till 15 tim/vecka. Ursprungligt schema kan behållas i två veckor efter syskons födelse, om så önskas. För barn 3-5 år finns möjlighet att ansöka om allmän förskola fr o m 1 aug det år barnet fyller 3 år. Ansökan krävs, ange i anteckningsrutan på sid 5 i e-tjänsten att det gäller allmän förskola
Studerande
När du studerar med stöd av CSN, via Arbetsförmedlingen eller annan
utbildning med godkänd studieplan har barnet rätt till en förskoleplats.
Studielån räknas inte som beskattningsbar inkomst och är inte avgiftsgrundande i beräkning av barnomsorgsavgift. Du har eget ansvar att registrera rätt inkomst till kommunens e-tjänst
Arbetssökande
Då vårdnadshavare är arbetssökande erbjuds barnen 15 tim/vecka. Förändringen träder i kraft kalendermånaden efter att förändringen ägt rum.
Semester/ledighet
Under vårdnadshavares semester/ledighet är barnet ledigt.
Sjukskrivning
Vid vårdnadshavares sjukskrivning görs en överenskommelse med verksamheten om hur mycket tid barnet ska vistas i förskola/pedagogisk omsorg. Det är barnets behov av verksamhet som är utgångspunkten.
Personalens fortbildning
Fem dagar per år stänger förskolan för personalens kompetensutveckling och planering. Om ni behöver omsorg dessa dagar, hänvisas ni eventuellt till annan förskola.
Uppsägning
Uppsägning av plats i barnomsorg
Uppsägningstiden för en placering är två månader från det att ansökan inkommit.
Uppsägning görs på minasidor.se. Om tiden mellan två olika placeringar är mindre än 90 dagar, kommer avgift att tas ut även för den lediga perioden. Det gäller vid byte från en enhet till en annan, vid byte från en verksamhetsform till en annan eller när platsen sägs upp över sommaren.
Övergång till förskoleklass och fritidshem
Barnet har plats i förskola till och med 31 juli om ingen uppsägning inkommer till Barn- och utbildningsförvaltningen. Därefter är barnet placerat på fritidshem om ingen uppsägning registrerats. Gäller ej vid allmän förskoleplats. Då krävs en ansökan till fritidshem.
Flytt till annan kommun
Vid flytt till annan kommun ska vårdnadshavare omgående säga upp platsen. Barnet får ha kvar sin nuvarande placering i högst två månader från det datum som barnet är folkbokfört i den nya kommunen. Önskar vårdnadshavare behålla sin plats i Gagnefs kommun efter flytt ska en ny ansökan skickas in och en bedömning görs därefter av kommunen.
Senast uppdaterad: 13 november, 2024