Maten spelar en central del i våra liv. Dels har maten stor betydelse i sociala sammanhang, när vi träffar nära och kära, men maten som vi stoppar i oss har också en direkt betydelse för hur vi mår och felaktiga matvanor är idag ett stort folkhälsoproblem både i Sverige och i resten av världen.
En annan aspekt är att maten vi äter även är en stor post för människans påverkan på miljön. Det kan vara stor skillnad på hur mat produceras och här har man som konsument makten att välja vad man vill köpa. Ett första steg kan vara att börja handla efter odlingssäsong i större utsträckning, byta ut en del av köttet mot grövre grönsaker och bönor samt börja kolla efter ekologiska märkningar i affären. Vi kan också tänka på hur vi gör när vi tar hem maten och lagar den. Visste du till exempel att varje svensk i genomsnitt kastar ca 10% av maten?
Vilka val man gör som konsument kan också ha etisk betydelse. Det finns numera rättvisemärkning på en del livsmedel som ser till att människor i u-länder får bättre arbetsförhållanden och att barnarbete förhindras.
Hygientips för hemmet
Varje år drabbas uppskattningsvis en halv miljon människor i Sverige av matförgiftning. Hälften av dom blir sjuka av mat som lagas i det egna köket.
Matförgiftning beror oftast på en dålig hantering. Det gäller både hantering i hemmet och maten du köper från butik eller äter på restaurang.
Du kan undvika att bli matförgiftad genom att hantera livsmedlen på rätt sätt och se till att du har rena händer och att de redskap du använder är rengjorda.
Tänk på att:
- Sätta in kylvaror i kylen så fort som möjligt. Bra kylskåpstemperatur är + 4-5°C.
- Laga inte mat till andra när du själv precis har varit sjuk.
- Tvätta händerna innan du börjar laga mat och direkt efter du har hanterat rått kött och kyckling.
- Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken.
- Diska kniven och skärbrädan noga när du skurit rått kött och kyckling.
- Genomstek fågel och köttfärs. Smaka inte på rå köttfärs.
- Skölj grönsaker.
- Sätt in tillagad mat i kylen så snabbt som möjligt. Små mängder varm mat kan ställas in i kylen direkt. Större mängder kan delas upp i mindre behållare för att svalna snabbare eller kylas i vattenbad.
- Låt inte husdjur vara på diskbänk och köksbord.
Vad gör kommunens livsmedelsinspektör?
Som konsument måste man kunna lita på att maten man köper är säker. Det innebär att livsmedlen inte ska göra konsumenterna sjuka och att konsumenten också ska kunna lita på att märkning och presentation är rätt.
Miljö- och byggnadsnämndens är tillsynsmyndighet, och livsmedelsinspektören utför förebyggande kontroller i butiker, restauranger, caféer, förskolor och vårdinrättningar för att kontrollera att livsmedelsföretagen lever upp till sitt ansvar. Kontrollen omfattar bland annat inspektioner där livsmedelshantering, personalhygien, lokaler och utrustning mm ses över.
Livsmedelsinspektören arbetar även med att utreda eventuella matförgiftningar, om det kommer in klagomål (Matförgiftning och klagomål).
Kontakt
Livsmedelsinspektör
Anders Eslind
Telefon: 0241-151 97
E-post: anders.eslind@gagnef.se
Senast uppdaterad: 19 september, 2023