Det kan uppstå mycket avfall i ett företag eller en verksamhet, vare sig den är privat eller offentlig. Genom att du sorterar din verksamhets avfall kan det mesta återanvändas eller återvinnas. Här får du mer information om hur du förvarar, sorterar och transporterar olika slags avfall.
Verksamheternas förpackningsavfall
Företag och andra verksamheter har ansvar för att sortera sitt förpackningsavfall. Ansvaret gäller alla verksamheter där förpackningsavfall uppstår, som till exempel förpackningsavfall från restauranger, sjukhus, butiker till offentliga tillställningar utomhus.
Företagare är skyldiga att sortera ut sin verksamhets förpackningsavfall och lämna för återvinning. Då återvinningsstationer endast är till för hushåll behöver du som företagare anlita en avfallsentreprenör.
De verksamheter vars avfallshantering är samlokaliserade med hushållen, dvs. verksamheter som tillsammans med hushåll använder behållare och andra anordningar tillsammans med hushåll för hantering av avfall på, eller i anslutning till, en fastighet, får från 2024 möjlighet att välja kommunen som ansvarig för insamlingen av förpackningsavfallet.
Verksamheternas kommunala avfall
Alla företag och verksamheter som har personal på plats och/eller där det vistas människor ska ha ett abonnemang för hämtning av kommunalt avfall.
Kommunalt avfall är det som tidigare kallades för hushållsavfall och det är endast Dala Vatten och Avfall (DVA) som hämtar detta.
Kommunalt avfall är det avfall som uppstår på grund av att människor vistas i lokalerna eller inom verksamhetens område. Det är till exempel avfall från personalutrymmen som fika/lunchrum och toaletter. På DVA:s webb finns mer information om detta.
Hantering av fett
Är du fastighetsägare och har en verksamhet som hanterar livsmedel, till exempel kafé, restaurang, storkök eller bageri, i din fastighet, måste du installera en fettavskiljare till avloppet. Om du som verksamhetsägare hanterar stora mängder fett kan du också vara tvungen att ha ett uppsamlingskärl.
Farligt avfall
Vissa typer av avfall anses vara särskilt farliga för miljö och/eller hälsa och är därför klassade som farligt avfall enligt avfallsförordningen. För dessa avfallsslag gäller särskilda regler. Nedan anges några exempel på farligt avfall.
- Oljeavfall, lösningsmedelsavfall
- Färg- och lackavfall, limavfall
- Starkt surt eller alkaliskt avfall
- Avfall som innehåller tungmetaller eller cyanid
- Avfall som innehåller PCB
- Bekämpningsmedelsavfall
Förvaring och märkning
Farligt avfall ska förvaras i tättslutande emballage som inte påverkas av innehållet. Varje enskild förpackning ska märkas med uppgift om innehåll. Märkningen ska vara beständig och väl synlig.
Det är i normalfallet förbjudet att blanda olika typer av farligt avfall eller blanda farligt avfall med övrigt avfall. Det finns möjligheter till undantag om syftet är att förbättra säkerheten vid transport, förbättra möjligheterna till återvinning eller om det görs på ett sätt som kan godtas från miljöskyddssynpunkt.
Farligt avfall ska förvaras i särskilt utrymme och på särskild anpassad plats där eventuellt spill eller läckage inte kan nå avlopp, dagvatten, vattenrecipient eller mark. För övrigt gäller samma krav på försiktighet som vid förvaring och hantering av kemikalier.
Den som mellanlagrar farligt avfall, som inte har uppkommit i den egna verksamheten, ska anmäla detta till miljö- och byggnadsnämnden.
Om det rör sig om stora mängderna ska tillstånd sökas hos Länsstyrelsen. Lagring av farligt avfall som uppkommit i den egna verksamheten är inte anmälnings- eller tillståndspliktig. Slutligt omhändertagande av avfall kräver alltid tillstånd från Länsstyrelsen eller Miljödomstol.
Rapportera farligt avfall till Naturvårdsverket
Rapportera farligt avfall till Naturvårdsverket
Den som utövar verksamhet där farligt avfall uppkommer ska föra journal om:
- De slag av farligt avfall som uppkommer i verksamheten
- Mängden farligt avfall som uppkommer
- De anläggningar som avfall transporteras till
- Anteckningarna ska sparas i minst fem år
Observera att företag och verksamheter ska rapportera in antecknade uppgifter om farligt avfall till Naturvårdsverkets avfallsregister.
Vem ska rapportera i avfallsregistret?
Alla verksamheter som
- producerar farligt avfall
- transporterar farligt avfall
- tar emot farligt avfall i insamlingsverksamhet
- mäklar eller handlar med farligt avfall
- behandlar farligt avfall
Anmälan/tillstånd för transport av avfall
Du som transporterar avfall yrkesmässigt eller som transporterar farligt avfall som uppkommit i egen verksamhet behöver söka tillstånd eller anmäla det till Länsstyrelsen.
Transporterar du mer än 100 kilo eller 100 liter farligt avfall per år ska du ansöka om tillstånd. Du ska också ansöka om tillstånd om du ska transportera avfall som inte är farligt men överstiger 10 ton eller 50 kubikmeter per år. Avfallet ska ha uppkommit i en yrkesmässig verksamhet.
Transporterar du mindre än 100 kg eller 100 liter farligt avfall per år räcker det att anmäla det. Du behöver också anmäla om du samlar in farligt avfall eller om du är handlare eller mäklare av avfall.
Kontakt
Miljö- och hälsoskyddsinspektör
Tomas Skymning
0241-151 04
Miljö- och hälsoskyddsinspektör
Linn Bertilsson
0241-155 41
Miljö- och hälsoskyddsinspektör
Karolin Pursche
0241-151 14
Miljö- och hälsoskyddsinspektör
Sofia Nyberg
0241-151 96
Länkar
Naturvårdsverket
- Avfallsregister – ingångar till e-tjänsten – Naturvårdsverket
- Frågor och svar om nya avfallsregistret för farligt avfall – Naturvårdsverket
- Att rapportera uppgifter om farligt avfall till avfallsregistret – Naturvårdsverket
- Informationsmaterial om att rapportera farligt avfall – Naturvårdsverket
Övriga länkar
Senast uppdaterad: 14 januari, 2024