Rörelseglädje och gemenskap när Mockfjärdsskolan stod huvudvärd för Idrottens Dag

Under fredagen den 27 september firas Idrottens dag i skolor runt om i Sverige. Årets huvudarrangemang i Dalarna hölls på Mockfjärdsskolan i Gagnef.

Intresset från både elever, lärare och föreningar var stort på Mockfjärdsskolan. Barnen fick chansen att prova på olika idrotter och aktiviteter under en inspirerande och fartfylld dag. Tillsammans med RF-SISU Dalarna och ett tiotal lokala idrottsföreningar skapades en dag fylld av rörelse och glädje på Mockfjärdsskolan. 

Förhoppningen är att denna dag, fylld av rörelse och gemenskap, ska leda till att fler barn engagerar sig i den lokala idrottsrörelsen. Initiativ som Idrottens dag är viktigt för att sprida kunskap om vikten av fysisk aktivitet och få fler att känna sig delaktiga i ett aktivt liv – både nu och i framtiden. 

Parapingis och föreningsliv på schemat

Ett särskilt inslag under dagen var parapingisspelaren Isak Nyholm som deltog och spelade med eleverna.

– Det är många som tycker det är roligt att få prova på, säger Isak Nyholm som märkt en stor skillnad på intresset för sporten sedan svenskarnas medalj i Paris 2024.

– Jag hann inte ens komma in i klassrummet. Det var flera stycken som redan var igång och spelade. Det som är fint med idrott och pingisen är att det verkligen är för alla, säger Isak Nyholm, som idag representerade Parasport Dalarna.

Under dagen var även Mockfjärds atletklubb, Björbo IF, Mockfjärds bollklubb, IFK Mockfjärd handboll, IFK Mockfjärd tennis, Borlänges truppgymnaster, IBF Gagnef, Gagnefs ridklubb och Mockfjärd discgolf på plats för att introducera eleverna till sina respektive idrotter.

I Dalarna deltog omkring 17 000 barn från 95 skolor i alla länets 15 kommuner. 

På långa rader gick barn och elever mellan stationerna för att prova på de olika idrotterna.
Josefin Åkerström från Gagnefs Ridklubb bjöd bland annat på käpphästhoppning ute på skolgården.

En del av något större – Europeiskt engagemang

Evenemanget, som anordnas av Riksidrottsförbundet, inspirerar över 100 000 barn i cirka 150 kommuner att delta i olika idrotter och fysiska aktiviteter i skolan. Målet är att öka rörelseglädjen och engagemanget för idrott, vilket i sin tur kan leda till att fler barn hittar sin väg till en idrottsförening. 

Idrottens Dag i Sverige är även en del av ett större europeiskt initiativ – European School Sports Day – som genomförs i samarbete med skolor över hela Europa under samma period. Detta är i sin tur en del av EUsatsning European Week of Sports, som samlar över 40 länder med det gemensamma budskapet #BeActive. Idrottens Dag i Sverige, genom Riksidrottsförbundet och dess 19 RF-SISU distrikt, är ett konkret bidrag till att främja fysisk aktivitet och hälsa för barn och unga på bred front.