Omställning av vård- och omsorgsboendet i Björbo 

Vid socialnämndens sammanträde måndagen den 2 september beslutades att det sker en omställning av vård- och omsorgsboendet i Björbo. De boende erbjuds plats i Gagnefs kyrkby, Djurås eller vid behov i Mockfjärd. Möjlighet att nyttja lokalerna till trygghetsboende utreds.  

Detta är en av en rad åtgärder som kommer att vidtas för att få en budget i balans och säkerställa patientsäkerhet för de boende och arbetsmiljö för personalen.  

Patientsäkerhet och arbetsmiljö behöver säkerställas 

De som bor på vård- och omsorgsboende har ett omfattande behov av vård och omsorg dygnet runt och kommunen har svårt att tillsätta vakanta tjänster. För små enheter som vård- och omsorgsboendet i Björbo blir det en större utmaning.  

Till exempel tar det, på grund av det geografiska läget, längre tid för patienter i Björbo att få hjälp av sjuksköterska under kvällar, helger och nätter. De sjuksköterskor som finns i tjänst bemannar hela kommunen. Boendet behöver även så kallad dubbelbemanning som innebär att personalen ofta behöver vara två för att hjälpa personer som är sängliggande.   

Erbjuds boende i Gagnefs kyrkby, Djurås eller vid behov i Mockfjärd

Beslutet om omställning av vård- och omsorgsboendet i Björbo innebär att de tio boende som idag bor på vård- och omsorgsboendet i Björbo erbjuds plats på annat vård- och omsorgsboende som Tjärnsjögården i Gagnefs kyrkby eller Älvudden i Djurås. I de fall någon boende har en demensdiagnos erbjuds plats på Högsveden i Mockfjärd.  

– Vi förstår att detta kan skapa orolighet men vi ska försöka lösa varje persons behov på bästa sätt. Vi kommer lägga ner mycket arbete så att påverkan blir så lite som möjligt för de boende vid en flytt, säger Ulrika Gärdsback, socialchef i Gagnefs kommun.  

För vissa anhöriga som bor i Björbo kommer det innebära att de nu får åka till Gagnefs kyrkby eller Djurås för att besöka sin anhörige.  

– Idag är det cirka hälften av de tio boende på vård- och omsorgsboende i Björbo som tidigare har varit bosatta i Björbo medan den andra halvan haft andra bostadsorter i kommunen, säger Ulrika Gärdsback.  

Den personal som arbetar på vård- och omsorgsboende i Björbo kommer att erbjudas andra tjänster inom socialförvaltningen.  

Tidigare nyheter: 

Justering av protokollet sker 240906.