Underskott kräver besparingar

Gagnefs kommun går mot ett budgetunderskott på cirka 30 miljoner kronor, om inte åtgärder vidtas.
Kommunens förvaltningar genomför därför, på uppdrag av styrelse och nämnder, ett arbete med att se över besparingsåtgärder för att uppnå en budget i balans.

– Det är tuffa ekonomiska tider, även för Gagnefs kommun. Det prognostiserade budgetunderskottet kräver kraftfulla besparingar, säger Fredrik Jarl, kommunstyrelsens ordförande.

– Detta är en fråga med hög prioritet och hela kommunens gemensamma angelägenhet att lösa. Vi har redan påbörjat ett stort arbete som kommer att ge effekt under år 2024 och 2025. Arbetet kommer att ske fortlöpande under hösten, säger Fredrik Sundqvist, kommunchef i Gagnefs kommun.  

Arbetet kommer att ske utifrån både kortare och längre tidsperspektiv och på flera fronter.  

– Det här är en tid för tuffa och viktiga beslut där alla måste var med och bidra, säger Fredrik Sundqvist. 

Alla nämnder behöver vidtaga åtgärder  

Varje förvaltning kommer att ta fram förslag på åtgärdsplan för respektive nämnd där åtgärder på både kort och lång sikt tydliggörs. Vissa åtgärder kan verkställas direkt medan andra kräver nämndbeslut och facklig samverkan.  

– Det är inga enkla beslut men när förutsättningarna ser ut som det gör blir det svårt att fortsätta i samma spår, säger Eva-Lotta Törnblom, ordförande i socialnämnden.  

Förslag att flytta boende på vård- och omsorgsboendet i Björbo 

Socialnämnden prognostiserade i delårsrapport i slutet av april ett underskott på drygt 15 miljoner för 2024. En rad av åtgärder kommer nu att vidtas. Ett av förslagen som behandlas på socialnämnden den 2 september är en omställning av vård- och omsorgsboendet i Björbo.  

Förutom en ekonomisk fråga handlar det även om patientsäkerhet för de boende och arbetsmiljön för personalen. Kommunen har redan idag svårt att tillsätta vakanta tjänster och små enheter som vård- och omsorgsboendet i Björbo har en större utmaning. 

Förslaget innebär att de idag 12 boende flyttas till någon av kommunens vård- och omsorgsboende i Gagnefs kyrkby eller Djurås. Kommunchefen har fått i uppdrag att utreda möjligheten att bygga om nuvarande vård- och omsorgsboendet i Björbo till ett trygghetsboende.  

Andra åtgärdsförslag för kommunen

Organisations och verksamhetsförändringar 

Översyn av organisation för att hitta nya arbetssätt samt samverkan och samordning mellan verksamheter men också med andra kommuner.  

Minska personalantal 

Vikarier och vissa vakanta tjänster samt tjänster efter pensionsavgångar återbesätts inte.   

Digitala lösningar 

Införa digitala lösningar som exempelvis e-tjänster för att effektivisera vissa tjänster. 

Ökad restriktivitet och återhållsamhet 

Minska konferens- och utbildningsinsatser samt konsulttjänster.  

Lokaler och fastigheter 

Översyn av kommunens lokaler och fastigheter samt energieffektivisering.