Gagnefs kommun öppnar kö för trygghetsboende och förbereder för fler trygghetsboenden 

Tre personer sitter bredvid varandra.

På Törnholn i Dala-Floda pågår sedan en tid tillbaka anpassningar av boendet till ett trygghetsboende. Redan för cirka tio år sedan gjordes ombyggnationer för att det skulle fungera som ett trygghetsboende, men behövde efter det användas som ett tillfälligt demensboende fram tills att det nya vård- och omsorgsboendet på Högsveden i Mockfjärd stod klart att flytta in i.  

Enligt prognosen förväntas boendet stå klart för inflyttning den 1 oktober. I väntan på det och för att möjliggöra en inflyttning så har Gagnefs kommun öppnat en kö för trygghetsboende. Registreringen sker på Gagnefsbostäder AB:s webbplats i den ordinarie bostadskön.  

– Det är glädjande att vi nu har kommit så långt i förberedelserna med trygghetsboendet att vi kan öppna en funktion så att den som önskar ett sådant boende har möjlighet att ställa sig i kö, säger Fredrik Jarl, kommunstyrelsens ordförande.  

Trygghetsbostäder är en boendeform som har tillkommit för att ge äldre som önskar det, tillgång till större gemenskap och mer trygghet. Det är en så kallad mellanboendeform som överbryggar glappet mellan vanligt boende och ett vård- och omsorgsboende med heldygnsomsorg. Om man har behov av insatser sker detta genom hemtjänst. För att flytta in i en trygghetsbostad krävs inget biståndsbeslut enligt socialtjänstlagen.   

Det finns en stor variation av trygghetsbostäder runt om i landet men trygghet, tillgänglighet, gemensamhetsutrymmen är gemensam nämnare för många. Till skillnad från ett vård- och omsorgsboende ingår inte mat, service, omvårdnad eller sjukvård.  

För att få flytta in på ett vård- och omsorgsboende krävs ett biståndsbeslut, Det fattas av en biståndshandläggare om man trots flera insatser i form av till exempel hemtjänst, trygghetslarm och dagverksamhet bedömer att den sökande inte kan få dina behov tillgodosedda i det egna hemmet. Då kan bostad i ett särskilt boende vara det bästa alternativet. För att flytta till ett trygghetsboende krävs inget biståndsbeslut, utan det väljer man själv.  

– Trygghetsboende är för äldre som är för friska för vård- och omsorgsboende men som vill ha mer trygghet och social samvaro än vad de kan få i sitt nuvarande hem. Vi tror att det finns en efterfrågan på fler trygghetsboenden och därför undersöker vi och förbereder för fler sådana runt om i kommunen, säger Fredrik Jarl.  

Majoritetspartierna, Centerpartiet, Socialdemokraterna och Moderaterna, har gett kommunchefen i uppdrag att utreda förutsättningen för att öppna fler trygghetsboenden, med början i Björbo. Utgångspunkten är att de trygghetsboendena ska vara inriktat för personer som är 70+.