Planeringsstrategi mandatperioden 2022-2026

Kommunfullmäktige ska ta fram och anta en planeringsstrategi under de två första åren efter ett ordinarie val. Om kommunfullmäktige har antagit en ny översiktsplan inom samma tidsperiod behöver kommunen inte anta en planeringsstrategi också. Kommunens första planeringsstrategi har antagits den 17 juni 2024.

Syftet med planeringsstrategin är att den ska främja en ökad kontinuerlig översiktsplanering för att hålla översiktsplanen aktuell. Om översiktsplanen regelbundet blir föremål för politisk helhetsbedömning blir det också klarlagt om planen fortfarande ger uttryck för de övergripande politiska målen i kommunen. Kommuninvånare, näringsliv och intresseorganisationer med flera behöver kunna lita på att översiktsplanen uttrycker den aktuella politiska inställningen till bebyggelseutvecklingen i olika delar av kommunen eller om översiktsplanens ställningstaganden kan komma att ändras.

Handlingar

Klicka på texten så länkas du till handlingen.

Överklaga planeringsstrategin

Enligt § 43-45 Förvaltningslagen (2017: 900) samt Plan- och bygglagen (2010:900) har Ni rätt att överklaga detta beslut till mark- och miljödomstolen.

Då en planeringsstrategi inte är juridiskt bindande kan inte själva innehållet i planen överklagas. Överklagan kan enbart ske på formella grunder, det vill säga om planeringsstrategin inte har tagits fram på ett lagenligt sätt. Ett överklagande skickas till kommunen som skickar vidare ärendet till överprövande instans. Ett överklagande ska ha kommit in till kommunen inom tre veckor från den dag då det tillkännagavs på kommunens anslagstavla att protokollet över beslutet justerats. Protokollet justerades den 26 juni 2024 och datum för anslagets uppsättande var den 27 juni 2024.

Alla kommunens medlemmar har rätt att överklaga kommunfullmäktiges beslut om att anta översiktsplanen. Medlem av en kommun är den som är folkbokförd i kommunen, äger fast egendom i kommunen eller ska betala kommunalskatt där. Medlem av en kommun är också en medborgare i någon av Europeiska unionens medlemsstater som är bosatt i kommunen men som inte ska folkbokföras där.

Överklagandet skall vara skriftligt och skickas till registrator@gagnef.se eller Gagnefs kommun, 78580 Gagnef. Skriftliga synpunkter på översiktsplanen utgör allmän handling.