Att arbeta inom förskolan

Hur är det att arbeta som förskollärare i Gagnefs kommun? Möt en av våra medarbetare på Mockfjärdsskolan som själv berättar om sina erfarenheter.

I intervjun får du bland annat reda på vad leken har för betydelse för lärandet inom förskolan och hur de arbetar med kollegialt lärande.

Möt Helena, en av våra förskollärare

Leende kvinna i vinterkläder med småbarn i bakgrunden

Arbetet är väldigt varierande så ingen dag är den andra lik. Mitt jobb innebär både omsorg och lärande.

Helena bor med sin familj i Djurås och är en väldigt aktiv person som är ute på många promenader med deras hund, hjälper sin dotter med hästen och är även handbollstränare. Hon tog förskollärarexamen 2011 från högskolan i Dalarna och har jobbat i Mockfjärd sedan dess med alla åldrar från 1-6 år. Hon har även under det senaste året blivit lokal lärarutbildare.

Vad fick dig att välja läraryrket och att undervisa barn i förskolan?

Jag sökte till utbildningen när jag själv hade två små barn och jag sökte utan att egentligen veta vad det innebar – utan jag visste bara att jag ville arbeta med barn. Jag gillar att leka och det var nog en stor anledning.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?

Arbetet är väldigt varierande så ingen dag är den andra lik. Mitt jobb innebär både omsorg och lärande. En dag är oftast fylld med mycket skratt och nyfikenhet, mycket lek och undervisning och mycket inne- och utevistelse.

Vad innebär kollegialt lärande för dig och hur arbetar ni med detta?

Vi arbetar mycket med kollegialt lärande. Vi lärare har reflekterande samtal om läroplanens mål och det finns ett gemensamt ansvar för utvecklingen av verksamheten. Det tycker jag är skönt – man står aldrig ensam i det. Vi lyfter varandras kunskaper och lär av, och med varandra.

Vad betyder leken för barns lärande i förskolan?

Jag tycker att leken är jätteviktig och den står till grund för undervisningen vi bedriver. Vi vill främja det lustfyllda och utforskande lärandet. Barnen ska få skapa och utforska på egen hand och lära från det. Leken gör verkligheten begriplig för dem och det gör det även lättare för oss vuxna att förstå barnens tankar och känslor.

Vad är den största utmaningen i ditt arbete?

Den största utmaningen är nog att ingen dag är den andra lik. Då jag ska leda verksamheten måste jag vara trygg i mig själv och vara medveten om mina styrkor och begränsningar. Förskolan ska ju vara en trygg, rolig och lärorik plats för alla och jag måste därför skapa en bra miljö för alla barn. Det är en utmaning men också väldigt roligt!

Vad är det bästa med ditt arbete?

Det bästa är att man får möta så mycket glädje! Jag känner också att jag kan göra skillnad på en bra och dålig dag och det är jätteroligt. Sedan så är det även otroligt roligt att skapa relationer och få följa barnens utveckling.

Vad gör Gagnefs kommun till en bra arbetsgivare?

Gagnefs kommun satsar mycket på att vi ska kunna jobba med ett bra systematiskt kvalitetsarbete. Vi har även planeringsdagar för personalen och vi har arbetskläder – bara en sådan sak gör att jag känner mig viktig.