Verksamheter med livsmedel

Planerar du att starta eller överta en restaurang, ett café, livsmedelsbutik, kiosk eller annan typ av livsmedelsverksamhet? Då finns det en del du behöver känna till.

"Tillstånd" för livsmedelsverksamhet

Livsmedelsverksamhet omfattar hantering, beredning och bearbetning av livsmedel, till exempel i restauranger, pizzerior, livsmedelsbutiker, kiosker och vattenverk. Livsmedelsverksamhet omfattar även försäljning av förpackade livsmedel, import och företagens huvudkontor.

Dessa verksamheter kallas i livsmedelslagen för livsmedelsföretag och den som sysslar med detta kallas för livsmedelsföretagare, oavsett om det är ett företag, en enskild person, en ideell organisation, ett statligt verk, en kommunal förvaltning eller annan organisationsform som driver verksamheten.

Registrering

För att starta ett livsmedelsföretag ska du göra en anmälan om registrering. Du ska göra anmälan senast två veckor innan du startar verksamheten. Du får starta verksamheten när du fått en bekräftelse på att livsmedelsföretaget registrerats.

Givetvis måste du ha kännedom om, och följa, de regler som gäller för livsmedelshantering i din verksamhet. Kontroll av att reglerna för livsmedelshantering uppfylls kommer att ske när livsmedelsverksamheten startat.

Blanketter

För att kunna placera din livsmedelsanläggning i rätt riskklass och besluta om den årliga kontrollavgiften behövs fler uppgifter än för registrering. Blanketter för både anmälan om registrering och verksamhetsbeskrivning av livsmedelsanläggning finns i en fil till höger. Det är praktiskt om båda blanketterna lämnas in samtidigt.

Avgifter

Lagstiftningen säger att kommunen ska ta ut avgift för registrering av anläggning och avgift för kontroll. Avgifterna storlek står i en taxa som beslutats kommunfullmäktige. Det finns tre typer av avgifter. En avgift för registrering av ny livsmedelsverksamhet och verksamhet med ny ägare, en årlig avgift för kontroll (vars storlek beror på livsmedelshanteringens storlek och dess risker) och en avgift för extra offentlig kontroll.

Om verksamheten ändras eller upphör

Om du ändrar inriktning på din livsmedelsverksamhet, utökar, säljer, byter lokal eller upphör med den ska du meddela miljö- och byggförvaltningen.

Anmälan av användning av köldmedier

Om du har en anläggning som innehåller mer än 10 kg köldmedium måste du anmäla detta till miljö- och byggförvaltningen. Läs mer under Köldmedier.

Bygglov

När en ny livsmedelslokal ska starta krävs det ofta bygglov eller bygganmälan om ombyggnad ska ske av lokalen. Alla dessa frågor hittar du under Bygglov och bygganmälan. Där får du också information kring avfall och vad som är bra att tänka på gällande avfall.

Tillstånd för alkoholservering 

För att servera alkohol till allmänheten eller i slutna sällskap behövs ett serveringstillstånd. 

Det är ATL-kontoret i Falun som har hand om serveringstillstånd för verksamheter i Gagnefs kommun. Se länk i vänsterspalten.

Vatten, avlopp och avfall

Har du frågor om vatten, avlopp eller avfall så vänd dig till Dala Vatten och Avfall AB. 

Fettavskiljare ska finnas i restauranger, livsmedelsbutiker, gatukök, livsmedelsproducenter och liknade verksamheter. 

Brandskydd

Det är viktigt att lokalen är brandskyddad och inspekterad. För att se till att detta blir gjort, kontakta Räddningstjänst Dala Mitt. 


Senast uppdaterad: 2017-06-27
Sidansvarig: Sofia Nyberg