Maria Nilsson Thore tilldelas Ottilia Adelborgpriset 2014

 

Juryns motivering:

"Maria Nilsson Thore skapar bilderböcker för både små och stora busfrön. Hennes livfulla illustrationer innehåller ofta annorlunda djur, intrikata mönster och kluriga figurer."

 
Barn i årskurs 3 i Gagnefs kommun har fått rösta fram sin favorit bland tre nominerade barnboksillustratörer efter att under några månaders tid tittat närmare på deras bilder.
 

"Det är ett mycket fint betyg att få ett pris som är framröstat av barn" säger Maria Nilsson Thore efter att har fått beskedet av kulturutskottets ordförande Fredrik Andersson. Hon säger också att hon är "glad och tacksam och känner sig hedrad med tanke på att konkurrensen var så hård" (de övriga nominerade var Eva Lindström och Charlotte Ramel).


Maria Nilsson Thore är utbildad på Konstfack (Grafisk design & illustration) i Stockholm. Ända sedan den avslutade utbildningen år 2000 har hon frilansat som illustratör. Idag är hon verksam som illustratör och författare. Hennes stora produktion omfattar allt ifrån omslagsdesign och illustrationer i läroböcker till antologibidrag, illustrerade böcker och bilderböcker.

 

Bilderna Maria Nilsson Thore skapar tar alltid barn på allvar och hon gör gärna böcker där illustrationerna får ta stor plats. Hon växlar mellan att illustrera sina egna texter och andra författares, och uppskattar variationen som uppstår mellan att förhålla sig till de mer utstakade ramarna som andras texter erbjuder, kontra att själv vara den som står för både text och bild.

Bland Maria Nilsson Thores kanske mest kända och omtyckta böcker räknas bla "Petras prick" (både text och bild), "Konstiga djur" (bild) och "Treo, Enis och en till" (både text och bild).


Senast uppdaterad: 2016-03-14
Sidansvarig: Eva Nordström