Sara Lundberg tilldelas Ottilia Adelborgpriset 2016

Foto: Ola Kjelbye

 

Sara Lundberg får Ottilia Adelborgpriset 2016. Barn i årskurs 3 i Gagnefs kommuns skolor har fått rösta fram sin favorit bland tre nominerade barnboksillustratörer efter att under höst- och vårterminen fördjupat sig i ord och bild. Konkurrensen var hård, de övriga nominerade var Anna Höglund och Emma Adbåge. 

 

Juryns motivering:

"Sara Lundberg fångar och beskriver känslor och stämningar genom färgstarka karaktärer och måleriskt flödande naturskildringar. Inte minst i böckerna om Vita Streck visar hon sitt lustfyllda bildskapande. Hon väjer inte för något utan tar ut svängarna ordentligt – och överraskar."

 

Sara Lundberg är illustratör utbildad i USA. Hon har illustrerat andras texter i närmare tio år men Vita streck var hennes bilderboksdebut med både egen text och bild. Hösten 2011 kom uppföljaren Vita streck och Öjvind ut och blev nominerad till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2013. Sara Lundberg fick Expressens ungkulturpris Heffaklumpen 2013 för sin bok Öjvind och världens ände. 2015 kom Vita, Öjvind och ingenting ut.

 

"När jag målar utgår jag oftast från ingenting, dvs jag har ingen tydlig plan, utan bilder växer fram under arbetets gång. Humor och undergång går sida vid sida. Jag vill att det jag gör ska kännas uråldrigt och nytt på samma gång. Jag cirklar kring återkommande teman: Ett vilande mörker, eller en ständigt lurande fara. Övergången från barndom till vuxenblivande."

 

Ottilia Adelborgpriset, med syftet att lyfta fram ett kvinnligt konstnärskap, tilldelas en barnboksillustratör som verkar i Ottilia Adelborgs anda. Priset, som består av 20 000 kr och ett diplom med Adelborgmotiv, utdelas av Gagnefs kommun vartannat år den 6 december - årsdagen av Ottilias födelse. En jury nominerar tre illustratörer varav en pristagare röstas fram av kommunens tredjeklassare. Priset instiftades av Gagnefs kommun år 2000.

 

 


Senast uppdaterad: 2016-04-11
Sidansvarig: Eva Nordström
Kontakt

Kulturansvarig
Eva Nordström
Telefon: 0241-151 48
E-post: eva.nordstrom@gagnef.se