Hygientips för hemmet

Varje år drabbas uppskattningsvis en halv miljon människor i Sverige av matförgiftning. Hälften av dom blir sjuka av mat som lagas i det egna köket. 

Matförgiftning beror oftast på en dålig hantering. Det gäller både hantering i hemmet och maten du köper från butik eller äter på restaurang.

Du kan undvika att bli matförgiftad genom att hantera livsmedlen på rätt sätt och se till att du har rena händer och att de redskap du använder är rengjorda.

Tänk på att:

  • Sätta in kylvaror i kylen så fort som möjligt. Bra kylskåpstemperatur är + 4-5°C.
  • Laga inte mat till andra när du själv precis har varit sjuk.
  • Tvätta händerna innan du börjar laga mat och direkt efter du har hanterat rått kött och kyckling.
  • Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken.
  • Diska kniven och skärbrädan noga när du skurit rått kött och kyckling.
  • Genomstek fågel och köttfärs. Smaka inte på rå köttfärs.
  • Skölj grönsaker.
  • Sätt in tillagad mat i kylen så snabbt som möjligt. Små mängder varm mat kan ställas in i kylen direkt. Större mängder kan delas upp i mindre behållare för att svalna snabbare eller kylas i vattenbad.
  • Låt inte husdjur vara på diskbänk och köksbord.

Senast uppdaterad: 2018-08-24
Sidansvarig: Sofia Nyberg